Premiärlejon!

Tisdagen den 12 augusti kl.5.01 (singaporiansk tid) föddes vår son Leo. Han var 52 cm lång och vägde 3370 gram. Här kommer några bilder från de första veckorna.


















Singapores nationaldag - 9 augusti

Singapore, eller Singapura som betyder Lejonstaden, har fått sitt namn efter en malaysisk kung som överlevde ett skeppsbrott och hamnade på denna ö och såg ett mystiskt djur som han sedan fick reda på var ett lejon. År 1819 landsteg britten Sir Stamford Raffles och han skrev under ett avtal med en lokal malajhärskare som gjorde det möjligt för det ostindiska kompaniet att inrätta en handelsnation i Singapore. Ön var sedan en brittisk koloni fram till 1959, med undantag för åren 1942-45, då Singapore var ockuperat av Japan. Efter en kortvarig och föga framgångsrik federation med Malaysia under 1963-65, så blev Singapore en egen självständig republik och sedan den 9 augusti 1966 firar Singapore sin nationaldag.



Nationaldagsfirandet planeras i flera månader och varje lördag sedan i juni har vi kunnat se när flygvapnet har tränat på sin flygshow och de senaste lördagarna har även fyrverkerierna testats. Idag är det den stora paraden, men tyvärr är det inte alla som kan få biljetter, så de flesta tittar på den på TV. Även premiärministern Lee Hsien Loongs tal ses på TV; ett kortare dagen innan och ett längre på själva nationaldagen. Då berättar han för det Singaporianska folket om alla de fantastiska framsteg som Singapore har gjort under det senaste året och de utmaningar landet står inför. Årets utmaning består mest en skenande inflation, något som man förtydligar helt beror på omvärlden då man importerar i princip allt man konsumerar i landet.

Temat för årets nationaldag var Celebrating the Singapore Spirit. Fem "specialiteter" av den singaporianska andan gestaltades under firandet - sammanhållning, beslutsamhet, självförtroende, dynamik och medkänsla.



Firandet är oerhört nationalistiskt och mantrat är ett folk, en nation, ett Singapore där alla människor ska kunna leva oavsett ras, kön eller religion upprepas om och om igen i en rad tal och sånger. Allt sker förstås på de olika nationella språken engelska, malay, mandarin och tamil. Vi slås av att nivån är genomgående snudd på barnslig vad gäller sånger dans och uppträdande, men att detta balanseras med militärer i stram honör som marscherar på ett osvensk sätt.



Det är helt enkelt en maktdemonstration som attraherar barn och ungdomar, och ingen kan tycka att flygvapnets uppvisning inte är imponerande, för att inte nämna fyrverkeriet som avrundar den 4 timmar långa hyllningen. De fyrverkeripjäser som skickas upp kan näst intill jämföras med de som fyrades upp dagen innan på OS-invigningen i Peking, och då skall man komma ihåg att detta görs varje år, medan Peking laddat i 6 år för uppvisningen. Då vi har en minst bra utsikt över stan från vår lägenhet så såg vi flyguppvisningen genom fönstret samtidigt som vi följde TV-sändningen.



Singapore har också en president, som är landets statschef. Tidigare var detta ämbete endast cermoniellt, men sedan 1991 är presidenten folkvald och har vetorätt i vissa nyckelfrågor som användning av nationella reserver och utnämningar till viktiga juridiska poster. Sedan 1999 heter presidenten S.H. Nathan (indiskt ursprung) och han omvaldes år 2005 (dock utan motkandidater). Det officiella presidentpalatset Istana med tillhörande park ligger vid Orchard Road och på vissa nationella helgdagar öppnas parken för allmänheten. I parken finns bl a en japansk trädgård, en svandamm och en 9-håls golfbana. Vi hade tittat på hemsidan och jo, där stod att parken skulle vara öppen på nationaldagen, men inte själva presidentpalatset, eftersom det var öppet förra helgen. Men när vi väl kom dit så visade det sig att det var stängt, med hänvisning till att det ju var öppet förra helgen. Kommunikationen kunde vara bättre.

Här kommer några fakta om Singapores utveckling så här på nationaldagen:

Medellivslängd (år)

1965 - 64.5
2006 - 79.9
Befolkningstäthet (per km2)
1965 - 3,245
2006 - 6,369
Läskunnighet (% av befolkningen)

1965 - 60.2%

2006 - 95.4%
Procent av Singaporianer med universitetsutbildning
1970 - 1.9%

2006 - 66.9%
Procent av Singaporianer som äger en tvättmaskin
1973 - 1.8%

2003 - 92.9%
Procent av Singaporianer som äger en air-condition enhet
1973 - 2.7%

2003 - 71.7%
Procent av Singaporianer som äger en bil
1973 - 17%

2003 - 35.3%

(Källa: http://www.timeout.com/sg/en/aroundtown/feat)

080808 - the magic date...men spökena då?

Idag är det alltså den 8 augusti 2008, ett otroligt viktigt datum för världens kineser, som ser siffran 8 som en symbol för lycka. 8 (八) uttalas bā på mandarin, vilket liknar uttalet för framgång och rikedom (fā). Detta datum har varit bokat sedan länge av brudpar och barnaföderskor. Bara på Thomson Medical Center i Singapore har de 26 inplanerade kejsarsnitt idag, så vi hoppas inte att Anna ska behöva åka in och föda. I Peking beräknas ca 8000 par gifta sig. Inte är det heller konstigt att OS invigs idag, 080808 kl. 8.08 pm. Då kan väl inget gå fel med de olympiska spelen?!

Att 080808 infaller under Hungry Ghost Month (den sjunde månaden i den kinesiska kalendern) som i vanliga fall är en månad då man undviker inköp, att flytta och att gifta sig etc gör dock att datumet tappar lite av sin lyckokraft. Framförallt i Singapore, där man är förvånansvärt mer traditionella än i Kina. I Singapore kommer 250 par att vigas idag, vilket i och för sig är tre gånger så många som en vanlig veckodag, men färre än under andra lyckodagar.  T ex så gifte sig 777 par 070707 och på Alla Hjärtans Dag 1995, som sammanföll med den femtonde dagen under Kinesiska nyåret (vilket är en mycket viktig dag) gifte sig 1082 par. Många singaporianer kommer istället att gifta sig den 14 september, dvs den femtonde dagen i den åttonde månaden i den kinesiska kalendern, eftersom de inte vill ha oväntat besök på sitt bröllop i form av spöken och andar. Men för många är detta ändå ett once in a lifetime-datum för giftermål och eftersom nummer 8 är en så pass viktig siffra trotsar man de onda andarna.

RSS 2.0