Kinesiska trädgården

I helgen gjorde vi en utflykt till Chinese Garden - en rofylld plats bland en skog av HDB-lägenheter (statliga lägenheter) i den del av Singapore som heter Jurong. Trädgården anlades 1975 av Prof. Yuen-chen Yu som är en välkänd arkitekt från Taiwan. I trädgården finns flera typiska kinesiska symboler; t ex så vaktas huvudentrén av två stenlejon, som står för auktoritet och lycka och i trädgården finns också flera broar som är viktiga symboler för den kinesiska civilisationens olika stadier. En av broarna är en mindre kopia av en bro från Sommarpalatset i Peking. I trädgården finns också en 7-våningar hög pagod, där man får en bra vy över trädgården och Jurong. Pagoder användes förr av buddhisterna för att förvara människoben.

image153

Det som gör parken värd ett besök är dess vackra bonsaiträdgård. Bonsaiträdgården, som är i sk Suzhoustil, öppnades 1992 och omfattar över 2000 bonsaiträd. Träden är importerade från Kina och andra delar av världen och många är flera hundra år gamla. Bonsai är en sorts miniatyrträd som odlas i kruka. Själva ordet bonsai betyder ordagrant bon=skål och sai=växt och kommer ursprungligen från Kina, men har utvecklats mest i Japan. Själva begreppet har funnits i tusentals år. En bonsai brukar ofta ses som ett levande konstverk och kräver en hel del vård och omsorg.

image155

En bonsai kan utvecklas utifrån vilken växt som helst, som har vedartad stam och grenar och formas av den som odlar den enligt vissa stilformer. Hur lång tid det tar innan man kan kalla det för en bonsai är helt beroende på det material som man utgår från. Stilarna är egentligen bara en vägledning för bonsaiodlaren. De stora bonsaikonstnärerna gör oftast som alla andra stora konstnärer, det vill säga, de bryter reglerna och formar sina träd efter eget estetiskt sinne och kan se den inneboende potentialen som trädet har.

image156

Bonsaier har alltid bara en framsida, det vill säga, endast en sida som de ska betraktas från. Dessutom är det tänkt att de ska betraktas i ögonhöjd så att effekten av själva miniatyrfenomenet framstår tydligare. Det är alltså utställaren av konstverket som bestämmer om det ska betraktas sittande eller stående. En bonsai kan bli flera hundra år gammal beroende på vilken art det är och tanken är att den skall gå i arv mellan generationerna.

image157

I den kinesiska trädgården finns också ett sköldpaddmuseum som är med i Guinness Rekordbok för antalet sköldpaddor?och då inte levande utan i porslin, trä, tyg, plast och alla andra material man kan tänka sig. Vi blev lite chockade när vi klev in i det första rummet och trodde att vi betalt inträde för att få se på en samling med över 3000 sköldpaddsliknande föremål.

image154

Men sedan visade det sig att de även har en uppsjö av riktiga sköldpaddor (ca 200 st), både vattensköldpaddor och landsköldpaddor, både små och jättestora och i en mängd olika nyanser och varianter från världens alla hörn. Parken är definitivt värd att besökas, och troligtvis är den ännu mer sevärd under hösten då man tänker kinesiska lyktor i allehanda former.

/anna o johan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0