Sagan om de två tornen

Kuala Lumpur (KL) är en resa på behagligt avstånd från Singapore, vilket gör staden till en perfekt helgresa på många sätt. Dels för att den inte ligger längre än 40 mil från Singapore, och dels för att man kan klara av stadens sevärdheter på en dryg dag eller två. Att ta nattåget till KL trodde vi var det smidigaste sättet, men korta slafar och en extremt skumpig resa samt stopp när man precis somnat för att gå genom passkontrollen (Anna iklädd finfina pyjamasbyxor), så blev det inte många timmars sömn.
image47
image48

Vi bokade om hemresan till buss, som visade sig vara ett bra alternativ ända till vi kom till passkontrollen. Två timmar tog det. Så i stället för att komma hem kl. 22.30 som tidtabellen visade så var klockan närmare ett när vi somnade utmattade i våra sängar. Som tur var hade vi i alla fått en natts ordentlig sömn och lite SPA-avkoppling på det fantastiska Maya Hotel i KL.

image49 image50

På många sätt är KL en sämre kopia av Singapore, vilket beror på att det inte är lika rent, färre saker att upptäcka, färre personer som kan uttrycka sig förståligt på engelska, färre pålitliga människor och inget vatten i anslutning till stan. Det som gör staden attraktiv är att det finns bra och prisvärd shopping, god mat och dryck, och så finns de två tornen.

image51
image52

Petronas Towers som de så vackert heter är högkvarter för det statliga malaysiska petroleumbolaget, och dessa torn har verkligen satt KL på världskartan, och när de stod färdigstallda 1998 så deklarerade min favoritorganisation Council on Tall Buildings and Urban Habitat (jo det finns faktiskt en sådan och denna är sedan 2003 registrerad I Chicago) att detta var världens högsta byggnad. Detta gladde givetvis malajjerna som fick ett riktigt landmärke att vara stolta över. Även Hollywood höjde på ögonbrynen och insåg att skall man göra coola skyskrapescener så är det inte NYC som gäller utan KL. Man skickade därför dit Sean Connery och Catherine Zeta-Jones i filmen "Entrappment", och där finns en scen där det minsann klattras på bron mellan dessa byggnader. De som inte höjde på ögonbrynen över denna utnämning var givetvis Sears Tower i Chicago. De menade att deras byggnad är högre och dessutom har fler våningar, och det är endast spiran på taket som gör att Petronas Towers är högre. Följaktligen instiftades nya regler, och tre kategorier: Högsta golv, högsta tak och högsta punkt. Enligt detta skulle Sears Tower plocka hem de två första kategorierna och Petronas den tredje. Men när de två bråkade som bäst blev "myndigheten" räddad av Taipei 101 i Taiwan som dundrade in och tog över denna åtravärda position 2003. Nu i dagarna kan dock inte heller Taipei 101 kalla sig världens högsta, utan "Burj Dubai" har kommit över denna höjd utan att vara klar. Dock så måste en byggnad vara färdig för att få kalla sig högst, det står klart och tydligt i reglerna. Anledningen till detta är ett hotellbygge i Nordkorea som kvalat in på "hotellistan" och togs med utan att vara färdigbyggd. Bygget gick inte som det skulle, man monterade ner några sektioner och de ansvariga för utnämningen fick stå med skägget i brevlådan. Världens högsta byggnad är annars CL Tower i Toronto, men TV-torn är en helt annan kategori, och dessutom kommer de att piskas av shejkerna i Dubai inom något år när Burj Dubai är färdigbyggd. Stackars KL står nu och stoltserar med att man i en kategori är tredje högst?Dock har man fortfarande världens högsta "Sky bridge", men det är nog en klen tröst i sammanhanget.

KL i övrigt då? Sevärt och småtrevligt, men knappast värt att återvända till om man inte har synnerligen goda skäl.

/johan och anna

image53

RSS 2.0