Rosa Bandet - Make a difference

Visste du att varje dag får mellan 15 och 20 svenska kvinnor veta att de har bröstcancer, sammanlagt cirka 7 000 fall varje år. Drygt en fjärdedel av all cancer hos kvinnor är bröstcancer, som därmed är kvinnans vanligaste cancersjukdom.

Jag har nu startat en insamling i samband med Rosa Bandet-kampanjen till förmån för cancerforskning. Ge ditt bidrag till min insamling idag och var med och gör skillnad. Alla gåvor, stora som små, är lika välkomna!



Smink, beachvolley, kräftskiva och champagnebrunch - kan inte bli bättre!

Nu har Johan åkt till Sverige på jobb en dryg vecka så jag är gräsänka. Helgen fylldes därför med en rad aktiviteter. Det började redan i fredags med sminkkurs på Make Up Store. De har tre butiker här i Singapore En kille från Sverige var här för att lansera höst/vinterkollektionen och bl a ordnade de sminkkurs. Det var jätteroligt och givetvis kom jag hem med en del nya produkter. Gillar Make Up Store starkt och är glad över att de finns här i Singapore. På kvällen hade Young Professionals after work. Många bekanta ansikten men även några nya. Välkommen speciellt till Camilla och Anders som precis flyttat hit.

Efter att ha blivit inspirerad av Jensa så var jag i lördags och spelade beachvolleyboll på Sentosa. Så jäkla skoj. Varför har jag inte gjort det tidigare! Det är bara att gå till ett ställe som heter KM8 och så får man vara med och spela, oavsett hur bra/dålig man är. De är där från kl.13 tills det blir mörkt. Man spelar lite, solar lite, badar i poolen och bränner sig om fötterna. Funderar på att spela i gympadojjor nästa gång. Hade med mig en dansk kompis som heter Berit och vi var väl där i tre timmar ungefär. Har fortfarande träningsvärk, men det var jätteskoj så det blir nog många lördagar på Sentosa. Jensa, vi kanske möts i en turnering i framtiden...; )

I lördags kväll var det kräftskiva. Mycket kräftor, en hel del snaps och massor av svenskar.
image91
Vi som tillhörde det yngre gardet drog sedan vidare till ett disco som hette Attica och dansade till långt in på småtimmana.

Avslutade sedan helgen med att umgås med ett nytt gäng som jag inte träffat tidigare, som består av svenskar, amerikaner, engelskmän och australiensare. Har kommit i kontakt med dem genom en av de svenska tjejerna. Vi var på Champagnebrunch på Hyatt Hotel. Maten var fantastisk och champagnen likaså. Inget gratisnöje, men väldigt trevligt. Åt hummer, musslor, sushi, gåslever, massor med ost, grillat lamm...för att inte tala om desserterna. Fick inte i mig något mer på hela dagen utan ägnade kvällen åt att ligga och jäsa i soffan och läsa en bok.

Efter en fantastisk helg är jag nu redo för en ny arbetsvecka.

/anna

Djungeltrekking

I lördags var vi på djungeltrekking i MacRitchie naturreservat. Visst är Singapore ett litet land som mest består av en storstad med höga skyskrapor, men det finns också ett par naturreservat och lite djungel. Där kan man utforska naturlivet när man behöver komma bort från storstadsmyllret för ett tag. Det var Johans nya arbetskompis, Jan, som hade ordnat utflykten för ett gäng utbytesstudenter och vi fick följa med.

image81

image83

MacRitchie är mest känt för sin Tree Top Walk, som är en 250 m lång hängbro som är byggd i nivå med trätopparna (som högst 25 m upp i luften). Det tog ca en timme att gå dit och en timme tillbaka.

image84

image86

image85
Johan, som är lite höjdrädd, håller sig krampaktigt i räcket...

I området finns en massa olika djur, bl a ormar av olika slag, apor, ödlor och vi hade turen med oss och såg både apor och en ödla. Som tur var inga ormar...

image87

image88

Apor är verkligen smarta djur. Vid en rastplats fanns en skylt som varnade för "food-snatching animals". Det hindrade dock inte en mamma och hennes dotter att plocka fram sin matsäck och börja äta med ryggen vänd mot en apa uppe i ett träd. Apan spanade nedåt, såg något gott, hoppade ner från trädet och rusade i ilfart mot den ovetande familjen, hoppade över deras huvud (de blev skitskraja), knyckte den lilla flickans fralla samt en oöppnad chipspåse, rusade lika snabbt tillbaka upp i trädet där den öppnade chipspåsen och började mumsa...Det hela skedde på bara några sekunder och mamman och dottern såg helt oförstående ut fastän de satt mitt framför en av skyltarna som varnade för att detta kunde hända.

Tyvärr missade vi ta kort på ovan nämnda skylt men vi har några andra skyltar, som visar på det typiska Singapore.
image89
Det är förstås olagligt att mata aporna, med drygt 1000 kr som följd. Men vad händer om apan tar mat från dig?
image90
Inget vänligt bemötande här inte. Denna skylt har vi sett på flera ställen i Singapore (här utanför en vattenreservoar i anslutning till nationalparken) och då vet man att man bör hålla sig borta...Men att ta en promenad i naturreservatet är väl värt ett besök, även om trätopps-bron kanske är lite överreklammerad.

/anna o johan

Lägenheten by night

image78
Lampan lyser upp i mörkret...

image79
Johan vilar och väntar på att Anette och Henrik ska komma...

image80
Ett spöke...???

Utsikt från lägenheten

image76
Floden och en del av stan.

image77
Great World City - det stora köpcentret mittemot oss där vi bl a handlar mat.

Jordbävning

Det har varit en kraftig jordbävning på Sumatra, Indonesien som kändes ända hit till Singapore. Jag låg på golvet pga min onda rygg och kände att det skakade lite. Men trodde att jag var lite snurrig eftersom jag var sjukt hungrig. Johan stod vid spisen och kände ingenting och sa att jag nog skulle må bättre om jag fick i mig lite mat. Det var alltså ett jordskalv, men ingen fara på taket...vi kände det ju knappt.

/anna o johan

Lägenheten

Efter en massa påtryckningar kommer så till slut bilder från vår lägenhet.

Vi bor alltså i ett condominium, "condo", dvs ett lägenhetsområde med vissa faciliteter, som t ex vakt, pool, gym, barbeque-uteplats, som är den typ av boende som de flesta expats bor i. Vårt condo heter Mill Point och består av två st 19-våningars hus (fast de första 5 våningsplanen är bara garageplatser) med drygt 100 lägenheter totalt. De flesta lägenheterna är små, vilket innebär att de flesta som bor här är singlar eller par utan barn. Poolområdet är inte heller speciellt barnvänligt, utan det är främst tänkt att man ska simma där.
image64

Vi har en lägenhet som är på ca 65 kvm med två sovrum, två badrum och ett kök och vardagsrum som sitter ihop. Lägenheten ligger på 17:e våningen och har stora fönster, vilket gör att vi har en fantastisk utsikt.
image66

Här sitter vi och äter på fina Joseph Frank-underlägg med New York-motiv. Bakom spegeln döljer sig vårt bombshelter, där vi ska ta skydd i fall det blir krig eller terroristattentat. Tills dess fungerar det ytterst bra som förråd.
image67

Köket är inte optimalt, men det funkar bra. Trevligt med bardisk där folk kan sitta och hänga och smutta på en drink medan maten görs i ordning. Har hunnit med ett par middagsbjudningar här hemma. Bardisken fungerar också som en plats där vi lägger allt möjligt som vi inte vet var vi ska lägga, som t ex post, nycklar, kvitton etc. Försöker hålla den fri, men det är inte lätt. Utanför har vi tvättmaskin och torktumlare.
image68

image69

På ena väggen hänger en stor New York-tavla, vilket gör att vår minimala Tv ser ännu mindre ut än vad den kanske är...nej, förresten, den är minimal, men å andra sidan är ju vi inte kända för att äga stora TV-apparater. Denna har dock inte inbyggd VHS. Vi har avancerat till DVD. Kanske på tiden år 2007. Notera också att vi inte längre har en tjock-TV, utan en platt!
image70

Här är vårt sovrum med en liten fransk balkong och vår lilla arbetshörna. Även om lägenheten inte är så stor så är den bra planerad och det finns stora garderober i båda sovrummen.
image71

image72

Det lyxiga här är att vi har ett badrum per sovrum. I det ena har vi både dusch och badkar, även om man inte blir direkt sugen på att bada när det är så här varmt och när man ändå har en pool, som man kan svalka sig i. I det andra badrummet, det sk gästbadrummet, finns en dusch.
image73

image74

Om/när ni kommer på besök får ni sova i gästrummet. Vi lovar dock att plocka bort våra tvättkorgar först.
image75

Ja, så nu vet ni hur vi bor. Hoppas dock att ni ska komma hit och hälsa på oss så att ni får se det på riktigt.

Kram,
Anna och Johan

Sverigebesök

För ett par veckor sedan kom jag tillbaka från Sverige efter att ha varit där i tio dagar. Åh, vad roligt det var att se många av er. Tyvärr hann jag inte riktigt med er alla, men vi kanske kan ses till jul.

Speciellt roligt var det förstås att se min syters son, Vincent, som är ett riktigt charmtroll och som växer så det knakar. Fyller 1 år på tisdag. Grattis i förskott!
image62

Det skönaste med att vara hemma i Sverige, förutom att träffa släkt och vänner, var den torra luften, att jag kunde promenera utan att svettas ihjäl och att det var ljust efter kl.19.30. Har ju dock lagt mig till med (o)vanan att åka taxi här i Singapore, det är ju det smidigaste transportmedlet och väldigt billigt. Hade förträngt att det var lite dyrare i Sverge. Drygt 100 kr från T-centralen till Karlavägen!!!

Hade tänkt att jag äntligen skulle få äta lite svensk mat, men det blev mycket sushi, koreansk nudelsallad och tonfisk. Fast svensk asiatisk mat är faktiskt väldigt god. Känns mycket fräschare och nyttigare än t.ex. den kinesiska. Men mycket mörkt bröd blev det. Och tack tjejer, för att ni kom på den briljanta idén att äta frukost på Scandic Anglais. Mmmm....leverpastej, saltgurka, pannkakor....mmmm....det var en riktig höjdare.

Hann ju med en del fester också. Mammas och pappas 50-års fest var bland de roligaste festerna jag varit på. Släkt och vänner mellan 1-86 år, god mat, och dryck, mycket sång och dans ända till halv fem på morgonen.
image59

Var ju också på Teas och Oskars vackra bröllop. Jättefin vigsel i Ullriksdals slottskapell.
image60

Dagen efter att jag kom tillbaka till Singapore hade vi ju äran att ha dem på besök en natt här i Singapore innan de drog vidare till Borneo på bröllopsresa. De är de första från Sverige som besökt oss, så de får väl avgöra huruvida Hotel Carendi är värda ett besök.
image61

Även om det var superroligt att vara i Sverige, så kändes det ändå bra att åka tillbaka hem till Singapore. Kommer ju tillbaka i jul igen och då blir det väl dessto mer av den svenska maten och den friska luften....

/Anna

Uppdatering

Oj, vad länge sedan det var vi skrev något på vår blogg. Här kommer en snabb uppdatering.

Rawa Island
För tre veckor sedan var vi på en malaysisk ö som heter Rawa Island - en fantastiskt vacker ö, där vi inte kunde göra något annat än sola, bada, läsa och snorkla. Sanden var kritvit och len, vattnet turkost och när man snorklade var det som om man simmade i ett akvarium. Ett litet paradis.

image54

image55

image56

I närheten ligger ön Tenga, där man spelade in Expedition Robinson under ett par säsonger. Till Rawa kom de utröstade för att vila upp sig och vänta på att tävlingen skulle ta slut. Svt hade lämnat spår efter sig i form av mappar med Svt-loggan på. På ön fanns också en blind massör och han berättade om de fester som varit när Robinson-Robban och de andra intagit ön. Då var det nog inte lika lugnt och skönt som när vi var där.

Hungry Ghost Month
Nej, se det spökar, nej se det spökar det var väl roligt, hurra!

Det spökar i den kinesiska kulturen, och detta har pågått i flera tusen år. Konfucius sade redan på sin tid att "man skall respektera spöken och gudar, men hålla sig på avstånd från dem".

De "hungriga spökenas månad" har precis avslutats här i Singapore, och det tackar de flesta Taoister och Buddhister för. Som ni hör av namnet är detta ingen månad man ser fram emot, varken som invånare eller som näringsidkare. Detta är dessutom etter värre då det kinesiska året i år har två "sjunde-månader" ("Hungry Ghost festival"), vilket givetvis förstärker det spöklika. Detta är tiden då grindarna till helvetet öppnas och de döda vandrar omkring bland människorna. De levande människorna måste då försöka behaga spökena och det gör man genom att offra mat, brinnande papper och dylikt som dessa väsen sedan kan använda i de dödas rike. Av förståeliga skäl görs inga kapitalvaruinköp under denna tid, men flyttar inte, byter inte bil eller tvättmaskin och bröllop är som ni förstår helt otänkbart. Även badstränder och turistområden undviks av kineserna.

image57

För europeer i Singapore är det givetvis bra då exempelvis möbelbutiker har rea och det är väldigt gott om plats bland hyllorna, men för möbelhandlaren är detta givetvis ingen höjdare. Från mitt fönster kunde jag se en stor majbrasa där det brändes papper och annat, och det känns ju förstås lite märkligt. Min gode vän (svensk) som också jobbar här hade häromdagen problem med sin personal. Plötsligt stod 5 personer och försökte trösta en av de anställda. Som ansvarig gick han givetvis fram och undrade vad som hänt, och befarade en hjärtinfarkt eller liknande. Det visade sig dock bara att en av de anställda hade sett ett spöke eller något andligt väsen, och blev givetvis så chockad. De andra anställda verkade inte se något konstigt i situationen, utan tröstade ordentligt. Som svensk baxnar man, och jag berättade det för mina medarbetar på banken. Nordborna fnissade lite grann och himlade med ögonen, medan kineserna tittade storögt, undrade vart fabriken låg, och berättade sedan att två av de lokala bankerna längre upp på gatan hade haft liknande händelser. Då började jag himla med ögonen och sedan tänkte vi inte mer på det. Två dagar senare kom en av bankdamerna i andra delen av lokalen fram till mig (observera att jag aldrig pratat med henne tidigare) och undrade om det var sant att min kompis sett ett spöke, och i sådana fall om jag visste vilken färg det var på det. Jag lovade att återkomma med denna information?

image58

/johan

RSS 2.0