Botemedel eller Kina-bluff? – Den som överlever får se

Vill du vara lycklig en dag, drick dig full.
Vill du vara lycklig i tre dagar, gift dig.
Vill du vara lycklig i åtta dagar, slakta ett svin och ät det.
Vill du vara lycklig hela livet, bli trädgårdsmästare.
(Kinesiskt ordspråk)

Ordspråket ovan är skrivet av någon av de oräkneliga kineserna som i tusentals år ägnat sig åt ordspråk och läkekonst, och på något sätt har jag alltid tyckt att det skulle vara spännande att få träffa en sådan vis kines.

Efter att ha drabbats av halsont för några veckor sedan och som vägrat ge med sig, bestämde jag mig för att boka tid hos en läkare, men i samma sekund som jag skulle ringa mottagningen blev jag stoppad av kvinnan vid skrivbordet bredvid, som sa att jag borde söka upp en kinesdoktor istället, med motiveringen att den "västerländska läkekonsten behandlingar hjälper bara kortvarigt". Min spontana reaktion var att ignorera detta uttalande, i synnerhet eftersom försäkringen inte täcker dessa icke-västerländska mottagningar, men då jag är vänligt inställd till begreppet "att ta seden dit man kommer". så svarade jag att jag naturligtvis skulle göra detta.



Jag hade hört lite skrämsel om deras metoder och framförallt deras hopkok av mediciner och pulver, men enkelt uttryckt så är den kinesiska medicinen (som ofta kallas alternativmedicin i västvärlden) ett holistiskt synsätt, vilket innebär att man ser till hela människan. Man botar alltså inte bara sjukdomens symptom utan försöker istället hitta den verkliga orsaken till symptomen, vare sig det är på det fysiska eller det psykiska planet. Denna konst har utvecklats oavbrutet under 4000 år där varje generation läkare bidragit med kunskap till en enorm visdomsbank och enkelt uttryckt är den fundamentala skillnaden mellan kinesisk och västerländsk medicin att:

Västerländsk medicin bygger på att identifiera och angripa en sjukdom för att sedan eliminera den.

Medan kinesisk medicin:

Analyserar förändring av kroppen. Förändringen framkallar obalans som indikeras genom signaler. Karaktärer av olika signaler kallas för symptom, och för att bota symtomen måste balansen i kroppen återskapas.

Lite Yin & Yang-princip helt enkelt. Min kollega följde med mig till ett apotek i Chinatown med diverse naturläkemedel och en hel det äckliga saker. Då det var kö till doktorn gick hon runt och pekade på de olika burkarna, där vi kunde hitta allt från torkade örter varvat med torkade maskar, skalbaggar, sjöhästar, pilgrimsmusslor och massor av konstiga pulverburkar som man inte vill veta vad som finns nermalt i.



Väl inne hos kinesdoktorn, granskades händer, hals och några frågor om smärtan. Därefter började han skriva kinestecken på köpande band i ungefär 4 minuter medan min blick vandrade runt i det lilla kontoret, då jag kom till insikt att "svensk inredning är annorlunda än kinesisk" för att uttrycka mig politiskt korrekt. Sedan fick jag med mig ett papper som jag skulle lämna till apoteket, för att sedan vänta i ungefär 15 minuter innan min medicin kom levererad från kvarteret bredvid. Vad de hade kokat ihop där vet jag inte, då den svarta sörjan och pulvret inte innehåller någon text. Hade det funnits text hade jag dock inte velat ha den översatt, då jag föredrar att tro att jag 2 gånger dagligen skall dricka någon örtblandning istället för exempelvis "kackerlackor från södra Kina blandat med spindelögon, spetsat med nermalda grävlingsöron".



Huruvida detta hjälper eller inte vet jag om 6 dagar. Vore kul om det hjälpte, men om inte så blir det nog att gå tillbaka till den västerländska vetenskapen, där den enda möjliga kuren är antibiotika.

Trevlig midsommar,
/Johan

Djungelvrål i sommarnatten



Det finns en klar nackdel med att bo i Singapore - tidsskillnaden när fotbolls-EM spelas. I natt steg vi upp kl. 2.45 och satte oss lagom sömndruckna i soffan med en varsin blågul t-shirt och en kopp te för att se Sverige-Grekland. Hade inte varit så roligt om Sverige förlorat, men nu var det värt det. Tack Zlatan för ett underbart mål och Petter Hansson för "fulmålet".

När det var dags att sova ytterligare ett par timmar efter matchen var vi uppspelta av segern och hade svårt att somna, så idag har det varit en ruskigt seg dag. Som tur är visas matchen på lördag redan kl.24. Då är vi ett gäng svenskar som ska ladda upp med BBQ och därefter gå till en pub med storbildsskärm och se matchen tillsammans.

RSS 2.0