Vesak Day

Idag är det måndag, men helgdag här i Singapore. Det är nämligen Vesak Day, den heligaste av de buddistiska högtiderna, då man firar Buddhas födelse, upplysning och inträde i Nirvana. Denna högtid infaller vid den första fullmånen i den fjärde månaden i den kinesiska kalendern.

image195

I Singapore besöker ett stort antal buddister de olika templen för en dag av andakt och bön. De troende går med levande ljus i procession och mässar heliga verser för att betyga Buddha sin vördnad. I templen, som ofta är dekorerade med flaggor, ljus och blommor, mässar de saffransklädda munkarna välsignelser och stänker heligt vatten. För många buddister innebär denna högtid att de påminns om Gautamas lära: måttlighet, släppa taget och att undvika världsliga begär.

image196

Under denna högtid uppmanas buddhister att ägna sig åt meningsfulla aktiviteter såsom att visa sin generositet gentemot de svagare (detta kallas dana). Många buddistiska organisationer skänker gåvor i form av pengar, vänlighet och glädje till de fattiga och behövande och många ungdomsförbund organiserar bloddonationer på sjukhus. Det är också vanligt att man släpper ut fåglar ur burar som en symbol för befrielse av fångna själar.

Jag besökte idag Singapore Buddhist Lodge, som inte ligger så långt från där vi bor, och tittade på firandet. I år samlade de in gåvor till de jordbävningsdrabbade Kina.

image194

Ett par bilder

Här är ett par bilder på mig och magen. Är nu i v. 28 och den växer för varje dag som går. ;  )

image191
På väg till en tjejmiddag på Original Sins (mycket bra vegetarisk restaurang).

image192
Närbild.


Weekend i Bangkok

image186

Första maj är helgdag även här i Singapore, så då passade vi på att åka till Bangkok ett par dagar. Anna har varit där tidigare, men inte Johan, så vi turistade lite, men ägnade mycket tid åt SPA-behandlingar och att äta på bra restauranger. Det är oerhört prisvärt att åka till Bangkok och då kan man ha överseende med den hemska trafiken, den dåliga luften och alla försäljare.

image190

Bodde på ett hotell nära floden, vilket gjorde att vi kunde ta båt upp till Grand Palace, och nära en sky train-station, så vi behövde inte åka taxi mer än till och från flygplatsen. En gång åkte vi tuktuk, som man åtminstone bör göra en gång om man är i Thailand (men sen aldrig mer).

image187

Hotellet såg jättemysigt ut på hemsidan, men det var inte riktigt samma standard i verkligheten, men det var rent och snyggt och absolut värt de knappa 400 kr som vi betalade per natt för ett dubbelrum. Och frukosten, som vi ofta klagar på när vi reser, var mycket bra. Mitt emot hotellet låg ett litet SPA, där vi tillbringade två eftermiddagar med massage, ansiktsbehandlingar och pedikyr.

Första kvällen käkade vi middag på Blue Elephant, som också är en kockskola. Där serverar de traditionell thailändsk mat i mysig miljö. Andra kvällen begav vi oss upp till 52:e våningen i en av skyskraporna, nära hotellet, och tog en drink i baren Breeze och kollade på utsikten innan det blev mörkt. Väldigt läcker bar.

image188

Sen tog vi hissen ytterligare några våningar upp till taket, till Sirocco, där vi åt en mysig middag. Som alltid när man är i Thailand så är man omringad av svenskar. Dels var det ett stort långbord och dels satt det två par vid bordet bredvid oss. Men utsikten är fantastisk och det är klart att många lockas dit.

image189

Sista kvällen blev det japansk middag på Koi, en restaurang som ligger långt in på en soi i Sukhumvit och svår att hitta om man inte vet om den. Men vi hade blivit tipsade av några goda vänner och vi hoppas att fler hittar dit. Väldigt god fisk och mysig stämning.

Även om det var trevligt i Bangkok, så var det skönt att komma hem till rena välorganiserade Singapore igen.

Black & White Houses

image181

Byggnader som till exempel Raffles Hotel är välbekanta symboler från Singapores tid som brittisk koloni. En annan bild av denna epok får man genom privatbostäderna, de så kallade "svarta och vita" husen, som kallas så på grund av deras vitmålade fasader med svartmålat timmer. Vi har promenerat och tittat på flera av dessa vackra hus och för ett par veckor sedan gick Anna en guidad tur, då man även fick chansen att gå in i några av husen.

image183

image185

image184

Idag finns ca 500 hus bevarade runt om i Singapore, även om några tyvärr har blivit ommålade. Husen ligger belägna i vackra områden, ofta med stora trädgårdar, och byggdes under första hälften av 1900-talet. De har lite olika stil beroende på när under perioden som de byggdes. Förr beboddes de av högt uppsatta personer inom näringslivet, militären eller kolonialförvaltningen. Hög takhöjd, skuggiga verandor och bambujalusier skyddade från det tropiska klimatet innan luftkonditioneringen fanns.

image182

Idag ägs husen av den singaporianska staten och en del används som kontor eller offentliga byggnader, men många hyrs också ut till privatpersoner till hutlösa priser. Även om husen är vackra och många gärna vill bo i dem, så kräver de en hel del skötsel. De behöver t ex målas om vart annat år. Dessutom innebär stora lummiga trädgårdar mycket mygg och besök av en och annan orm.

Singapore Polo Club

image179

För några veckor sedan fick vi för oss att vi skulle ta och åka till Singapore Polo Club och äta lunch i typisk kolonial miljö. Vädret var strålande och det hade varit underbart att sitta på en veranda under stora fläktar och avnjuta en lunch. Tyvärr höll de just denna helg på att renovera omklädningsrummen och borrljuden var öronbedövande. Vi får helt enkelt åka dit en annan gång. Roligt vore ju om vi kunde pricka in en polomatch också. Inte för att vi har någon aning om vad den sporten går ut på, men det är ju en av få livesporter som man kan se här i Singapore, så varför inte?!

image180

Poloklubben startade redan 1886, men då speldes polo, "kungarnas sport", i centrala Singapore. Området som användes för polospel användes även för golfspel och det uppstod en konflikt mellan polo- och golfspelarna, vilket resulterade i att poloklubben flyttade 1914. Tyvärr var inte området tillräckligt stort och 1941 flyttade klubben till platsen där den än idag är belägen.

image178

RSS 2.0