Back to normal

Var hårmodell förra veckan på L'Oréal. De övade på att blondera mörkt hår. Tanken var att jag åtminstone skulle få tillbaka min normala hårfärg (som typ är råttfärgat) eller ännu bättre, att jag skulle förvandlas från nästan svarthårig till sommarblond. Det var deras förhoppning och jag tyckte att det lät som en bra deal. Insåg nämligen härom veckan att jag måste färga mitt hår typ var fjärde vecka för att hålla det mörkt. Dels bleker solen det och dels växer håret betydligt snabbare här än hemma i Sverige. Har också förstått att det är lika med självmord att gå till frisören här och försöka göra slingor eller blondera sig. Dessutom kostar det en förmögenhet. Men nu tänkte jag att stjärnfrisörer och stylister från L'Oréal nog inte skulle misslyckas katastrofalt, även om det här ju i och för sig rörde sig om en utbildning. Efter fem timmars slit lyckades de till slut få mitt hår ljusare. Men blond skulle jag inte kalla mig. Snarare har mitt hår blivit ljusbrunt med en ton av orange. Johan har börjat kalla mig Pippi, vilket kanske tyder på att håret är mer rött än brunt...

/Anna

A number of problems

En av mina kollegor upplyste mig om att vi hade ett litet problem med en kund. Kunden är ifärd med att skaffa Internetbank, men när de skulle kvittera till sig säkerhetsdosan uppstod ett problem: Fel siffror, och inte bara det; riktigt dåliga siffror?
 
I mitt jobb är jag ganska luttrad när det gäller problem. De dyker upp hela tiden, och problem är till för att lösas. Jag har dock aldrig stått inför ett liknande problem inom bankvärlden, och min kollega med kinesiskt ursprung undrade om han kunde ta över problemet och reda ut det, med motiveringen "du forstår inte detta". Denna asiatiska kollega är en s.k "Norden-wannabe", dvs han är intresserad av nordisk design, bilar, mat etc och påpekar ofta att han under lång tid jobbat med nordiska företag, och att den svenska sommaren är fantastisk etc. När han tog över ärendet var det uppenbarligen av två anledningar, dels att jag som sagt inte skulle forstå, och dels för att inte behöva   "skämmas" över att jag tyckte att deras kultur är en aning felfokuserad för att uttrycka mig snällt. Jag tänkte nu kortfattat reda ut sifferproblematiken och varför de är så skrockfulla.
 
Grunden till problemet är att nar man uttalar siffror i allmänhet så betyder dessa ljud även andra ord, och eftersom kinesiskans alla språkgrupper inte använder sig av några bestämda eller obestämda artiklar, så kan det ibland låta som man säger en mening samtidigt som man säger ett nummer. Således är det inte numret som ger otur eller tur, utan själva ordet (ljudet) som betyder det ena eller andra. Några exempel:
 
1= förening, tillsammans (positivt)
2= lätt, smidigt + att uttrycket "goda ting kommer två och två" (positivt)
6=bekvämt och friktionsfritt (mestadels positivt, beror på region)
7=samhörighet (positivt)
8=lycka, tur och rikedom (positivt)
9=långlivad (positivt)
 
4=död (negativt)
5=inte (negativt)
 
För att röra till det hela en aning så är inte dessa ljud lika i alla delar av Asien, och självfallet kan siffran 6 darför både vara negativ och positiv. Graden av tur kan också påverkas av vilken månad i den kinesiska kalendern man är född och andra komplicerade kulturella skäl som vi västerlänningar inte skall grubbla för mycket över. Nu till några kombinationer. 4 och 5 är som sagt negativa, men kan vändas till positiva om de står tillsammans, som exempelvis 54 (inte död). I många byggnader i främst Hong Kong så har man utlämnat våning 4, så hissen åker följaktligen från våning 3 till våning 5. Talet 666 kanner vi i västvarlden till som satans nummer, men här är det bland det mest lyckosamma som finns, forutom givetvis 888 (lycka x 3) och betyder ungefär "allt går smärtfritt". 59 däremot är ett riktigt skräpnummer vilket betyder ungefär "inte långlivad".
 
Problemet som banken nu stod inför var att alla de kommande numren på säkerhetslösningarna hade en femma på fel ställe, och nu måste min kollega söka dispens för att få hoppa över en massa nummer för att ge kunden ett bättre. När det blev dags att öppna ett nytt bankkonto i Hong Kong-dollar blev det däremot lättare. Då blir det nämligen en 8:a automatiskt for just detta valutaslag, och alla är nöjda, utom möjligtvis jag som bara står och gapar. I denna del av världen (dock ej så mycket i Singapore) så pågar en stor kommers med dessa nummer, och det finns de som betalar stora summor för rätt körkortsnummer, passnummer, lagenhetsnummer etc.
 
Jag kom nu att tänka på att slutet på mitt svenska telefonnummer är följande: 58 08 88. Inte konstigt att jag haft sadan tur sedan jag skaffade det numret, och när jag upplyser min kollega detta faktum säger han följande: Se till att ha kvar numret och sälj det dyrt i Sverige till någon kines. Vem sa att lycka inte kunde köpas för pengar? Mitt nuvarande mobilnummer slutar dock pa 557? 17-också!!!

/Johan

En äkta sandwich

Glass är verkligen behövligt i värmen. Ganska dyrt dock att köpa glass på till exempel Ben & Jerry eller Häagen-dazs. Billigt är det dock om man köper av någon av de män som står på trottoarerna och säljer glass. För en Singdollar (knappt 5 SEK) kan man få en äkta (?) sandwich eller en glassbit mellan två rån. Mmmm....

image44

image45

image46


Bintan Island

Förra helgen var vi på en 3-dagars tur till Bintan Island, en indonesisk ö som ligger en knapp timmes båttur från Singapore. Bintan är ett populärt utflyktsmål för Singaporebor eftersom det går snabbt och smidigt att ta sig dit och man kan använda Singaporedollar när man väl är på plats. Det kan dock vara bra att ha lite Indonesiska Rupiah om man vill åka utanför resortet där man bor. Många åker till Bintan för att spela golf eftersom det är billigare än i Singapore, men någon golf blev det inte den här gången för Johan.

Vi bodde på Nirwana Garden Resort. Bra poolområde, fin strand och bra restauranger.

image40

image42

Det är lite tråkigt att bo på ett resort eftersom man inte ser så mycket av landet, men det är helt ok för 2-3 dagar. Vi gjorde dock en liten tur till en av de mindre städerna på ön, Tanjung Uban, så att vi fick en liten bild av Indonesien. Det är verkligen en stor kontrast till grannlandet Singapore.

image36
Här tankar vi bilen

image37
En gata i Tanjung Uban

image38
Polishuset i Tanjung Uban

image43
Den här snygga soffan hittade vi också. Vilken osis att vi redan har köpt en. ;- )

Annars badade och solade vi mest, åt god mat och drack goda drinkar i poolbaren, åkte banana boat, snorklade (vilket inte är att rekommendera - man ser ingenting) och bara hade det lugnt och skönt. Det var underbart att äntligen få bada i havet!

image39

image41

/anna och johan

Fjärde rapporten

Tiden går så snabbt här. Har inte hunnit med att skriva något veckobrev på ett tag. Hoppas ni har det bra i den svenska sommaren. Själva har vi det bra, varmt och skönt vilket var väntat, och landet är väl som vi har förväntat oss, bara något bättre. Det känns nämligen inte som om man är särskilt långt borta, när man har samma visitkort som i Stockholm, tar en hamburgare på McDonald's på vägen hem, inne i en J.Lindeberg affär för att sedan avsluta dagen på IKEA.

Det finns dock skillnader. Väl på IKEA drabbas man av kycklingkorv istället för deras vanliga varmkorv, då antalet muslimer har sett till att det blir så. Lunchmaten är också för undertecknad alldeles för stark (även om Anna inte har något problem med den), de kundluncher man käkar äts med pinnar, och du har ingen aning om vad du käkar då menyn endast finns på kinesiska (detta är ett fåtal restauranger, men naturligtvis har mina kunder valt dessa).

Lägenheten
Vi bor nu i en trevlig liten trea, som har tre år på nacken, och som är alldeles för dyr för statliga Nordbanken. Den är inget extra (med undantag från att utsikten är väldigt fin) med svenska mått mätt, men här nere finns det betydligt sämre lägenheter, och ofta till nästan samma pris. Som så många andra saknar vi en riktig balkong (det finns dock en fransk variant), och den enda anledningen jag kan komma på varför det är så, är att det helt enkelt är för fuktigt (och ofta för varmt) för att sitta där. För ett par veckor sedan var vi hemma hos en norrman som hade en stor takterrass, och efter att ha suttit där någon timme så klibbade såväl byxor som skjorta, och man känner sig en aning obekväm. Om vi nu vill sitta ute, så kan man alltid gå ner de 17 våningarna och sitta vid poolen. Tyvärr är poolområdet i minsta laget så det gäller att vara i tid på morgonen på helgerna om man skall få sittplats, men det ser jag nog mest som ett s.k. I-landsproblem. Nåväl, om någon vecka när vi kommit till rätta i lägenheten och fått ordning på våra saker så är ni alla varmt välkomna att hälsa på (dock inte alla på en gång). Vi har ett gästrum och en gästtoalett och har inhandlat ett par bäddsoffor på IKEA som vi hoppas är sköna att sova i.

Hur går det för Anna?
Var det någon som trodde att hon inte skulle ha något att göra? Nej, det var kanske inte så troligt, men det blev några lata dagar vid poolen och några timmar shopping i alla fall. Har blivit lite av en konsult. Hjälper föreningen Svenskar i världens kontaktperson i Singapore med lite input om organisationen och hur den kan bli mer känd i Singapore, tar fram lite material till Svenska kyrkans och SWEA:s projekt/studiecirkel om migration, hjälper till att uppdatera Style:Nordic:s (möbelbutik ägd av en svensk) affärsplan och står i deras butik när det behövs. Mycket passande för en tjej som tröttnar på det mesta hon gör inom en inte allt för lång tid. Dock finns det saker hon inte tröttnar på - godis är en sådan och vilken tur att hon kan få saltlakrits även här i Singapore. Tack för det IKEA och Style:Nordic!

Hur är det på mitt jobb?

Jo, mycket är sig likt mot hemma i Sverige, vilket det givetvis skall vara då det är samma organisation som pratar om. Det är dock en hel del som är skillnad, och då främst marknadspaxis och lagar för finansiell verksamhet. Deras förkärlek för dokument och stämplar samt advokaters inblandning i allt man gör kan gå en på nerverna, men ändå lär detta inte vara någonting jämfört med många andra närliggande länders administration. Skräcken för den singaporianska motsvarigheten till Finansinspektionen är total, och man agerar väldigt ödmjukt så fort de kommer på tal. Här är myndigheten främst intresserad av hur våra processer går till och om vi "skyfflar papper" på rätt sätt. Hemma i Sverige finns också en rädsla för denna myndighet, men då endast i samband med försäljning till konsument. Privatpersonen är väldigt skyddad i Sverige. Det äts en hel del på kontoret, och kineserna kommer och bjuder på de mest märkliga matvaror, och allt sägs ha någon form av kurerande effekt på kroppen eller matspjälkningen. Rödbetsjuice, bönjuice, sjögräs, pressat plommon eller "risknyten inlindat i bananblad" är bara några av de konstiga saker som man dyker på under arbetets gång, och det är väl ok så länge man inte stoppar i sig hund, eller något annan grotesk asiatisk mat som finns på denna kontinent. Mycket är dock väldigt gott och limejuicen som man kan köpa överallt är en höjdare.

De lokala tjänstemännen på kontoret är aldrig på semester, utan har s.k "leave" någon gång då och då. Vanlig semester är här att man tar ledig en eller en halv dag. Dock kräver vi på banken att man måste ta ledigt en hel vecka i sträck en gång per år, till allas stora missnöje (utan nordborna som givetvis inte har något problem med detta). Anledningen är att man skall kunna se om någon håller på med olagligheter på arbetstid, och då har man ju någon slags alibi denna vecka. Då är den anställde helt enkelt portad från arbetsplatsen. Jag har funderat på varför de inte vill ha semester, och kommit fram till att det är alldeles för varmt för att vara ute, gå långpromenader osv. Plocka svamp och blåbär är inte möjligt, och skall man bada och handla så hinner man med det utan problem på helgerna. Utlandsresor är ju inte säkert de har råd med, och då kanske det blir såhär. Vi koncentrerar ju vår semester till den ljusa perioden och varma tiden, och här är det lika ljust och varmt året runt. Detta är också anledningen varför de har flera kortare skollov (trots att de är lediga lika länge som svensk barn) och inte bara 10 veckor rakt upp och ner juni till augusti.

Kokheta hälsningar,
/Johan

Flyttat!

Nu har vi äntligen flyttat in i vår lägenhet. Ska bara köpa möbler, packa upp kartongerna och komma i ordning, så ska det bli lite mer fart på den här bloggen sen. Jag lovar!

/anna, som undrar vad som eg. finns i de tio kartongerna som tagits med från Sverige

RSS 2.0