Deepavali, hurry, hurry – rice & cur… flygande Jakob…

I måndags var det helgdag här i Singapore, då hinduerna firade en av sina viktigaste högtider Deepavali – ljusets högtid. Då ska man tända oljelampor för att tacka gudarna för glädje, kunskap, fred och välstånd. Förberedelserna pågår i 2-3 veckor innan och omfattar städning av bostad (ibland till och med renovering), inköp av nya kläder och dekorering med blommor och lampor.

Johan, jag och Leo firade inte Deepavali men det var härligt med en långhelg tillsammans. På torsdagen hade vi Håkan (fd granne) och Jens (en av Johans danska kollegor) hembjudna till oss på middag. Då körde vi 80-tals tema med campari/apelsinjuice som fördrink och därefter Toast Skagen, Flygande Jakob och päronhalvor med After Eight.

På söndagen var vi först hemma hos familjen Anger och fikade och sedan hemma hos Eva och Peter och grillade tillsammans med några andra kompisar. Väldigt trevligt även om de två bebisarna som var med tyckte det var lite för varmt och fuktigt även på kvällen.

På själva Deepavali vaknade vi tidigt (eller rättare sagt Leo vaknade som vanligt kl.7) så då bestämde vi oss för att gå en promenad upp till Mount Faber. De har byggt en promenadväg upp via några läckra broar som vi inte tidigare testat. Vi trodde nog inte att det skulle vara så mycket folk som det var, men det är klart att folk passar på att gå tidigt när det inte är så varmt och så var det ju helgdag också.









Lite senare på dagen åkte vi till Istana – presidentpalatset, som har öppet för allmänheten under de flesta helgdagar. Vi gjorde ju ett misslyckat försök på nationaldagen, då det visade sig vara stängt. Vi var inte de enda som hade kommit på den idén men kön in gick ganska snabbt och väl inne så var det gott om plats för alla. Parken är jättestor och har bl a en japansk trädgård, en svandamm och en 9-håls golfbana. Själva palatset var inte så märkvärdigt och där visades mest gåvor som presidenten fått från olika länder, men parken var jättefin och där strövade vi runt ett tag. En skön oas ett stenkast från Orchard Road, vilket kan jämföras som att ha en egen 9-hålsgolfbana på Odenplan i Stockholm…







Formel 1 med stadssiluett



För en månad sen var det Formel 1 här i Singapore och inte vilket Formel 1-lopp som helst. Det här var första gången man skulle köra ett nattlopp och dessutom skulle de köra mitt i stan, något man endast tidigare gjort i Monaco, även om såväl Valencia och Melbourne kör i närheten av städernas centrum. Själva banan var upplyst med väldigt starka strålkastare som var specialgjorda för att inte blända förarna, men ändå ge ett ljus säkert nog för att köra i 300 km/timme bland de gamla engelska koloniala byggnaderna och mot bakgrund av Singapores hypermoderna skyskrapesiluett.



Vi hade köpt 3-dagars biljetter, men bytte bort biljetterna till de två träningsdagarna mot barnvakt och så gick vi på själva loppet. Vi hade inga sittplatser men vi kunde gå runt och stå på flera bra ställen och vi såg riktigt bra. Formel 1 är nog snarare en TV-sport för man hinner knappt se bilarna när de svischar förbi och det är svårt att hålla koll på vem som leder och vad som händer längs banan. Som tur var hade de stora TV-skärmar utplacerade lite varstans där man kunde följa loppet.


Å andra sidan är det väldigt häftigt att stå ett par meter ifrån banan och uppleva farten och ljudnivån. För att inte förlora hörsel helt hade vi införskaffat rejäla hörselskydd, men troligtvis så fick hotellgäster och andra boende i närområdet  avvakta med att gå och lägga sig dessa tre kvällar.



Det blev spansk seger och loppet, som återkommer nästa år, ses numera som en mycket lyckad form av "Asiens Monaco", åtminstone enligt Singaporianerna själva.

Det kommer mera...

Här kommer några fler bilder på grabben. Ska försöka att lägga upp annat på bloggen också än bara bilder på Leo. Det kommer så småningom.


Jag vet inte hur man ska tolka det här??? ; )


Leo omringad av tjejkompisarna Eleonore, Julia och Anna.


Figurer som ska hjälpa Leo att upptäcka sina händer och fötter.


Titta vad jag kan lyfta huvudet högt!


Leo och pappa Johan.


Leo och mamma Anna.




Senaste bilderna på Leo

10 veckor har det lille charmtrollet nu hunnit bli. Här kommer de senaste bilderna.










RSS 2.0