Tredje midsommarfirandet

Så har vi avklarat det tredje och absolut bästa och trevligaste midsommarfirandet här i Singapore. Var inbjudna av Jonas på Style:Nordic, som hade ordnat så att vi kunde ha festen hos en norsk kille som heter Tormod. Vi förstod snabbt varför. Vilken lägenhet! Och framför allt vilken takterass!!!

image23

image21
Och vilken fantastisk utsikt över Singapore.
image22
Nedanför låg också några av de koloniala Black&White-husen.
image24
Det bjöds på typisk svensk midsommarmat, snappsvisor sjöngs och nubbar dracks. Även alla icke-svenskar drack av glatta livet. Förstår inte att de håller god min. Det är ju verkligen inte gott. Men det hör midsommar till. Massor av trevliga människor. Några vi träffat tidigare, men många nya ansikten också.


Sommarhälsningar från Singapores kanske bästa takterass!
image35

/anna och johan, som mår ofärskämt bra idag

Glad midsommar

Idag är det alltså midsommar, även om det inte riktigt känns som det här i Singapore. Fast vi har ju faktiskt firat midsommar två gånger redan och ska fira igen imorgon. Alltid en ursäkt till att samla ihop svenskarna här nere. Ni där hemma får ha det så himla roligt och ni som ska på festen i Svenljunga får ge Cilla en jättestor kram på "födelsedagen" (varför kan du aldrig fira när du egentligen fyller år?).

Glad midsommar på er!

/anna och johan

Så här såg det ut i lördags när vi firade midsommar med Young Professionals här i Singapore.


Anette och Johan   Anna och Ed         Daniel                   Johanna o Annika  

Gitarrspelare          J, Hannes o John   Anna och Karin      Mikael

Singapore sale

Har ju helt glömt bort att berätta om den kanske allra största och viktigaste händelsen här i Singapore - REAN!!!

Singaporianerna älskar shopping. Något som de kanske älskar ännu mer är att göra fynd. Därför är The Great Singapore Sale årets största händelse.

image9

Det finns till och med en speciell hemsida för detta http://www.greatsingaporesale.com.sg. Och oj vad det shoppas...och oj vad det prutas...På flera ställen har de även rabatt på ordinarie varor och är man turist kan man få extra rabatt. Visst är det underbart!?

De olika varuhusen har sina egna namn på rean och konkurrerar med bra erbjudanden, happenings i varuhuset etc. Här kommer några exempel.

image7
Seduction Sale på Orchard Point

image8
The sale truly worth waiting for är varuhuset Robinsons slogan.

Affärerna öppnar oftast först kl.10.30 (singaporianerna är ganska morgontrötta av sig) men håller öppet till 22-tiden på kvällen. En kväll i månaden har de också öppet till midnatt. Kan ju bli en del galna inköp om man varit och tagit sig ett glas innan.

image10

Har inte handlat så mycket än, men det bästa är ju att rean håller på ytterligare i en månad...

/anna

Jaaa...ehh...nej!

Ja, äntligen sol igen! Sola och bada i poolen???
Ehhh....
Nej, har ont i halsen och förkyld så det blir nog inget solande idag i alla fall.
Buhu!

/anna (ni kan väl tycka lite synd om mig i alla fall)



Tredje rapporten

Midsommarfirande
Den tredje veckan kan vi kalla midsommarveckan. Dels var vi på midsommarmiddag i onsdags kväll och dels var vi på midsommarfest i lördags. Noterbart är att midsommar egentligen inte är förrän nästa helg, men då många i svenskkolonin reser hem till Sverige i dagarna för att fira där, så passar de på att riva av detta veckan innan här i Singapore.

Midsommarmiddagen gick av stapeln på Raffles Hotel, denna klassiska sekelskiftesbyggnad som rymmer ett tiotal restauranger av mer eller mindre elegant snitt. Vår middag var uppdukad på gräsplanen mellan byggnaderna, och det var fantastiskt fint att sitta under bar himmel och äta köttbullar, lingonsylt, Toast Skagen och sill och känna den 30 gradiga brisen. Fukten gjorde dock att det var jobbigt varmt och kläderna klibbade, och vissa personer på tillställningen var minst sagt svettiga (läs plaskvåta). Lite öl och nubbe slank också ner, men det blir ingen bra sång när man har en sådan tillställning mitt i veckan, och majoriteten skulle upp och jobba dagen efter.

Annat var det med lördagens fest som arrangerades av YP (Young Professionals), som är en förening riktade till unga svenskar mellan 25-35 år. Mindre elegant, plaststolar och kall potatis men en helt annan ljudvolym och här kunde man knappast klaga på sången. Maten kanske inte var tillräcklig, men mängden alkohol var väl tilltagen. Lite studentikost och inte så glamoröst, men väldigt roligt och nu har vårt kontaktnät utökats ytterligare.

Var är solen?
Regn har varit ett annat tema denna vecka. I vanliga fall ska denna period vara den torraste i Singapore, men de senaste dagarna har regnet öst ner utan avbrott, så det har inte blivit många dopp i poolen. De två första veckorna resulterade i en vacker solbränna som nu börjar blekna. De som ska åka hem till Sverige börjar bli lite desperata. De vill inte komma vinterbleka hem till Sverige efter ett år i Singapore när de vet att alla legat hemma och pressat i det vackra sommarvädret.

Jobb
Johans jobb tuffar på. Det roliga är när vi är på svensktillställningar och Johan får ett ansikte på sina kunder. ?Jasså, är det dig jag har mailat/pratat med?, är en vanlig kommentar. Anna har under veckan hjälpt till lite i en butik som heter Style:Nordic (www.stylenordic.com) som säljer nordisk design. T ex Filippa K, Nudie Jeans, iittala, Designhouse Stockholm?och svenskt smågodis. Dessutom spelas bara svensk musik. En hipp butik i Chinatown, som för övrigt är den mysigaste delen här i Singapore.

Lägenhet
Nu är det klart att vi får den lägenhet som vi ?lagt bud på?. Flyttar in den 3 juli i en trea på 17:e våningen. Ska bli så himla skönt. Dock ingår endast en säng och en bäddsoffa så nu blir det IKEA nästa för att skaffa lite möbler.

Världen är så liten
Avslutade veckan med att gå ut och ta ett glas på söndagskvällen tillsammans med en kille som vi träffade på midsommarmiddagen. Han heter Henrik och pluggade på det internationella ekonomprogrammet i Linköping några år över oss. Ni som pluggade med oss känner honom från externredovisningen. Världen är så liten.

/johan och anna

Singapore Zoo

Besökte Singapore Zoo i veckan (Johan var där när han var i Singapore på intervju, så jag passade på när han var på jobbet). Det var väldigt fint. Djuren är väldigt nära och det känns som om tigrarna bara behöver ta ett litet skutt för att kunna komma åt ett litet gulligt människobarn.
image3
Nej, det är nog säkert, men jag vågade ändå inte gå till den del där ormarna INTE låg innanför glas. Tog dock en session i ormskräcksterapi och studerade varje orm (innanför glas) i minst 3 sekunder. Jag kan inte låta bli att titta även om jag tycker att de är vidriga.
image4
Började givetvis regna när jag var där, så jag passade på att sitta under tak och titta på sjölejonuppvisning och elefantuppvisning tillsammans med x antal skolklasser.
image5

image6
Taxichauffören berättade hela resan till zoot, som ligger i Singapores ände, vilket innebär en resa på ca 25 minuter, om hur fantastisk djurparken skulle vara och att vilket zoo i världen jag än skulle besöka så skulle jag säga att Singapores zoo är det allra bästa. Hmmm...ja, kanske det. Fast tydligen ska man helst åka dit på kvällen när det är Night Safari, så det kommer nog bli ytterligare ett besök.

/anna

Oj vad det regnar

Nu regnar det så mycket så att jag tror att det ska regna genom taket...och jag som hade tänkt passa på att sola lite inför midsommarfesten imorgon. Fast regnet brukar ju i och för sig gå över rätt så snabbt här. Lite mysigt att sitta inne och läsa en bok innan jag ska iväg och hjälpa till på Style:Nordic.

/anna

Anna på Sentosa

Anna på Sentosa

Johan i poolen

Johan i poolen

Ytterligare lagar

Glömde visst några viktiga lagar:

Om du kör bil och pratar i mobiltelefon utan handsfree får du ca 5000 kr i böter och/eller 6 månaders fängelse. 

Att äta eller dricka något på tunnelbanan är förbjudet och innebär böter på ca 2000 kr. Jag måste genast sluta upp med min (o)vana att ta upp min vattenflaska och börja dricka så fort jag sätter mig i tunnelbanan.

Och kanske den viktigaste lagen...det är olagligt att använda toaletten utan att spola!!! (Straff okänt)

/anna

Andra rapporten

Hej,

 

Nu har vi varit här ytterligare en vecka och tiden går verkligen fort. Under denna vecka har vi börjat socialisera oss med svenskkolonin som finns här (ca 1500 svenskar) och fortsatt vår lägenhetsjakt. 

 

Nationaldagen

I onsdags firande vi nationaldagen, vilket kändes lite ovant. På morgonen var vi inbjudna av ambassadören för att äta frukost på IKEA kl.8. Frukost och frukost; det bjöds på sill, lax, nubbe, köttbullar och prinsesstårta. Kanske inte riktigt vad man är sugen på så tidigt på morgonen. Undrar vad singaporianerna tänkte. De är dessutom inte direkt morgonpigga av sig, så kl. 8 ute i förorten var nog lite väl tidigt för dem. Vi träffade på vår fd rektor vid Linköpings universitet, Bertil Andersson, som nyss tillträtt som rektor på National University of Singapore. Världen är allt bra liten. Annars var det Singapores svenska näringsliv som var representerat, och vi träffade bl a representanter från Volvo och SKF.

På kvällen var det fortsatt nationaldagsfirande, som ordnades av de olika svenskorganisationerna som finns här (Svenska kyrkan, Handelskammaren, SWEA). Det bjöds på sommarsånger av elever på svenska skolan och buffé och fri bar. Träffade på en hel del trevliga människor i olika åldrar, och vi höll till på en klubb inbäddad i ett grönskande område. Fantastiskt vackert.

 

ScandBizBar

På torsdagkvällen var det dags för Scandinavian Business Bar. Detta är något som händer emellanåt, och går ut på att nordbor träffas på olika barer, och förhoppningsvis utvecklar sina nätverk, såväl som att ha trevligt.  Ibland är det någon sponsor som ser till att sponsra mat eller dryck, och denna gång var det Tuborg som sponsrade med 12 kartonger öl (vilket räckte hela kvällen), och man fick också välsmakande snittar i asiatisk stil. Kort och gott var det väldigt trevligt, och det är märkligt att man kan träffa folk såväl från Karlstad som Jönköping på sådana tillställningar.

 

Lägenhetsjakten

Hade nästan gett upp hoppet om lägenhet, men nu kanske det löser sig. För den budget vi har får man antingen bo väldigt långt ut, bo i en väldigt gammal och ofräsch lägenhet eller i en väldigt liten lägenhet. Men nu har Nordea gått med på att ge oss något högre boendebudget så nu har vi lämnat ett ?Letter of intent? (ett bud på att vi vill hyra lägenheten och hur mycket vi kan tänka oss att betala för månadshyra). Problemet med denna lägenhet är att det är en annan som har lämnat ett högre bud. Det verkar dock som om hyresvärden föredrar att vi bor där än de andra. Så håll tummarna! Detta skulle vara en väldigt bra lösning, men problemet är att den inte är möblerad, så det blir i sådana fall mycket IKEA-saker som måste köpas in? Vi får se vad som händer. Idag har vi varit en sväng på IKEA för att göra en första titt på möbler. Vi passade även på att äta köttbullar till lunch och köpa med oss lite saltlakrits och hallonbåtar.

 

Sentosa

I helgen har vi också varit på den närliggande ön Sentosa, som är en rekreationsö där man byggt upp sandstränder och avslappnande miljöer. Detta är ett helt klart nödvändigt andningshål, även om vattnet inte är det renaste. Väl där tittade vi på rosa delfiner (uppvisning) samt slappade ett tag på stranden.

 

/anna och johan


Alla dessa lagar

Singapore är känt för att vara ett kontrollerande land med en massa lagar och förordningar och hårda straff om dessa inte följs. Många av dessa lagar har jag ingenting att säga om, de är helt naturliga. Däremot kan man säga mycket om Singapores straffmetoder. Dödsstraff tillämpas fortfarande, vilket känns väldigt främmande för en väl utvecklad, om än diktatorisk, stat. Jag återkommer till detta vid ett senare tillfälle.  

Om man frågar en person om vad hon/han vet om Singapore, så är det många som säger att där får man inte spotta på gatan eller tugga tuggummi. Visst finns det lagar som förbjuder detta, men är det verkligen så strängt? Jag har sett människor som både spottat på gatan och tuggat tuggummi. Måste erkänna att jag själv faktiskt brutit mot lagen; kunde inte motstå när en italienska bjöd mig på tuggummi. Men ingenting verkar hända här om man bryter mot någon av dessa regler. Inte verkar det spela någon roll om man kör för fort här heller (hastighetsgränsen är 90 km/h). Vi har inte sett några poliser förutom utanför en myndighetsbygnad, så jag vet inte vem som skulle gripa "brottslingarna". Fast jag tror inte att människorna här är speciellt kriminella. Det överhängande hotet om hårda straff är nog tillräckligt för att ingen vågar göra något. 

En annan udda lag är lagen som säger att man bara får ha sex i missionärsställningen. För ett tag sedan lade man till att även oralsex är tillåtet, men bara om den andre parten går med på det. Snacka om intrång i privatlivet. Man bör heller inte gå naken i sin lägenhet. Om en granne skulle få syn på dig naken så kan hon/han anmäla dig för förargelseväckande beteende med böter som följd. 

Förutom lagar så finns det skyltar med förhållningsregler lite varstans. Vid busshållplatsen kan man lära sig bussvett, på tunnelbanan visas filmer om hur man ska bete sig mot sina medpassagerare, hur man ska agera vid ett terrordåd och hur man ska åka i rulltrappan. Även på stranden sitter skyltar om vad man bör tänka på när man badar och solar. 

Bör kanske kolla upp lite mer vad som gäller i detta land, så att vi inte bryter mot lagen allt för ofta...

/anna


Saker som inte finns

Hmmm...i det här landet finns allt och mer därtill...trodde jag i alla fall...men så har det visat sig att allt faktiskt inte verkar finnas. 

Ta till exempel salt. Jo, salt finns, men det är inte så lätt att få tag på. Vi letade jättelänge i mataffären och tog sedan "det nyttiga saltet" som stod på hälsohyllan. Några dagar senare hittade jag saltet av en slump längst ner på en hylla. Det tillhör inte direkt basutbudet. Nej, här är det chili som gäller. 

En annan sak som inte verkar finnas är vanliga bomullspads. Jag har letat överallt och de verkar inte förstå vad jag menar när jag frågar efter det. Har i alla fall hittat små bomullsbollar på ett apotek som funkar hyfsat. 

Men annars finns nog faktiskt allt här...och mer därtill.

/Anna



Grattis på nationaldagen!

Jaha, så har man firat nationaldagen för första gången i sitt liv och inte bara en gång, utan två gånger samma dag. Och vi befinner oss inte ens i Sverige. Men det är väl så det är. Man värnar traditionerna när man bor på andra sidan jordklotet. Först var vi på IKEA på inbjudan av ambassadören för frukost och sång. Frukosten bestod av sill, lax, nubbe, köttbullar och prinsesstårta. Vad ska singaporianerna, som var medbjudna, tro om oss svenskar egentligen. På kvällen var det en mer familjär tillställning och äntligen fick vi börja knyta lite vänskapsband. 

Men vad säger man på nationaldagen egentligen? Grattis på nationaldagen var det en som kom fram och sa till mig. Ska man säga tack då eller? 

Första rapporten

Hej,

Nu har vi varit här i en vecka och börjar få lite koll på Singapore, som är en fantastisk stad på många sätt. Det är rent överallt, infrastrukturen är så gott som felfri, människorna är supervänliga och det är varmt och skönt?kanske lite för varmt för oss nordbor. Om vi tar det från början?

 

Övervikten

Vi var lite stressade kvällen innan avresa då vi insåg att vi borde ha lagt ner mer kläder i de kartonger som vi skickat iväg några dagar innan. De såg ju så små ut de där klädhögarna när de låg där i soffan?men så tillkom ju x antal skor, några kostymer, tredje Stieg Larsson-boken, som Anna till sin glädje hittade ett par dagar innan den egentligen skulle få börja säljas och som ju inte är en liten nätt bok utan en tegelsten på 700 sidor, lite Salt & Blandat etc etc. Det slutade med att vi hade två resväskor, två stora ryggsäckar, en bag och en golfbag med oss. En liten nätt övervikt på 33 kilo exkl. golfbagen! Vi var mycket glada över att tjejen i incheckningen bara noterade 15 kilos övervikt. Ännu mer tacksamma blev vi då vi gick till nästa disk och skulle betala för övervikten då det visade sig att Lufthansa tar en liten nätt avgift på 30 Euro/kilot. Det blev hål i reskassan direkt.

 

The Holiday

Flygresan gick bra, även om Lufthansa inte har något överdrivet utbud vad gäller filmer. Flygresan är dock kortare än med andra bolag så det var värt att se The Holiday igen. Johans favoritfilm kan tilläggas. Nu har han sett den två gånger på två månader.

 

Mr Taximan

Väl framme i Singapore trodde vi inte att vi skulle få vårt bagage eftersom vårt flyg från Stockholm var försenat och vi hade kort tid vid bytet i Frankfurt, men våra väskor kom på rad bland de första på bagagebandet, vilket typ aldrig händer. Utanför väntade en man med en skylt som det stod Mr Carendi på. Han sa att vi skulle sätta oss i bilen (skönt med AC då man är klädd i jeans och tröja och det är 30 grader ute och 100 % luftfuktighet) och koppla av medan han på något underligt sätt lyckades stuva in alla våra väskor inkl. golfbagen i bilen.

 

Residenset

Vi bor på ett sk residens/lägenhetshotell på shoppinggatan Orchard Road. Det är helt ok men vi vill gärna ha något eget så att det känns mer som ?hemma?. Läget är det dock inget fel på. Om man jämför med Stockholm så bor vi ungefär bredvid NK, och det är i princip ett 15-tal enorma varuhus som trängs bredvid varandra. Vi råkade också pricka in årets stora rea, vilket ju är trevligt, men det hade varit ännu trevligare om vi redan hittat en lägenhet, så att vi hade kunnat hitta lite billigare möbler. Annars är boendet smidigt, det klampar in en städerska dagligen och städar och bäddar sängen åt oss, vilket iofs är skönt, men vi är inte direkt vana vid det. Frukost serveras varje morgon i den lilla matsalen. Pool finns på taket och det är ju tur det med tanke på denna hetta. Igår kväll tog vi oss ett kvällsdopp och det var hur skönt som helst. Det finns också ett litet gym, så nu kan vi äntligen ta igen den träning vi spolierat de senaste månaderna när vi har haft fokus på bröllopsplaner och flytt.

 

Lägenhetsjakten 

Häromdagen tittade vi på de första lägenheterna, och det är verkligen ingen rolig bostadsmarknad här. Priserna har gått upp med 50 % på 2 år och 35 % det senaste året. Detta gör att vår boendebudget inte räcker till det som Johans företrädare hade, och han hade dessutom flera saker inkluderat, bla städning. Vi har nu valet att antingen bo mindre alternativt längre bort från stan. Vi får se vad det blir, men det är klart att det hade varit roligare om det var hyrestagarens marknad.

 

Maten

Maten här är fantastiskt god. Det finns allt från den äckligaste asiatiska maten i olika foodcourts (merparten av den asiatiska maten är dock god, men vi har redan gjort ett par misstag) till den godaste europeiska maten i snordyra restauranger. Det går att hitta mat till väldigt humana priser, speciellt om man går och handlar och lagar maten hemma, vilket vi inte har gjort så många gånger ännu.

 

Diktatur?

När det gäller diskussionerna om detta lands s.k diktaturstyre, så har vi inte särskilt bra koll än så länge. Det vi kan konstatera är dock att vi inte sett till en enda polis eller militär, man känner sig trygg överallt och de unga invånarna klär sig väldigt frigjort med diverse spektakulära frisyrer. Det är ju inte riktigt den bilden man har av en diktatur, men det är klart att när man tittar på Singapore-televisionen eller läser tidningen så finns det ju inte direkt något kritiskt granskande av den Singaporianska regeringen, och de som i praktiken styr?

 

Johans jobb

De första dagarna på Nordea har varit väldigt bra och lärorika. Mycket nytt att lära sig, men också mycket man känner igen, bla dalahästarna och de nordiska flaggorna. Kontoret ligger på våning 22, och hissen är så snabb att man får lock för öronen. Utsikten är givetvis bedårande, även om kontoret inte är beläget i själva centrum. Den svenska handelskammaren anordnar mycket olika tillställningar, och den andra dagen så var det dags för seminarium och lunch med den svenska handelsministern Sten Tolgfors, något som var väldigt trevligt. Detta ägde rum på Raffles Hotel (där f.ö drinken Singapore Sling uppfanns) och en tre rätters lunch ingick. 

 

Svenskkolonin

Det verkar som om det mesta i svensk väg kommer att hända under juni månad, sedan åker många av svenskarna hem, och då händer i princip ingenting. Den 6 juni är det svenska flaggans dag, och det kommer att firas först på morgonen då vi båda två är bjudna av svenska ambassadören till det nyöppnade IKEA-varuhuset, och sedan på kvällen är det en valfri tillställning som vi också valt att gå på. Sedan tillkommer två (!) midsommarfiranden, dels en vad vi tror mer familjär tillställning på Raffles Hotel med middag och underhållning och dels en mer ungdomlig variant med fest på en nattklubb. Svensk mat och nubbe ingår förstås. Man är nog som svenskast när man bor utomlands?

 

Annas jobbjakt

Anna håller på att leta jobb och det verkar som om det finns lite att välja på, frågan är bara hur mycket jag vill jobba. Min tanke var ju att jobba deltid och kunna ta det lite lugnt och ägna mig åt annat än bara jobb, men sen när man väl är här och badat i poolen några dagar och väntat på att Johan ska komma hem, så verkar inte heltidsjobb som någon dum idé längre. Har varit på en intervju för ett svenskt företag. Företaget är superintressant men själva tjänsten mindre lockande. Ska på en annan intervju nästa vecka. Vi får väl se vad det blir?

 

Drinkarna

Igår var vi på Raffles Hotel och drack Singapore Sling, vilket hör till en av de saker man bör göra här i Singapore. Vi har också varit uppe på 70:e våningen i ett annat hotell och tittat på utsikten. Mycket trevligt och goda Margarithas. 

 

I morgon börjar en ny spännande vecka här i Singapore...

 

 


RSS 2.0