Super-Jumbon – en riktig höjdare!

Till Australien kom vi med Airbus A380, vilket är världens modernaste flygplan och även kallad "SuperJumbo". Denna bjässe är ett fyrmotorigt flygplan för långdistansflygning, tillverkat av det europeiska företaget EADS (Airbus S.A.S.) och flygplanet är det första jetdrivna passagerarplanet med två kompletta passagerardäck plus ett underliggande godsdäck som någonsin byggts. I sitt grundutförande kan A380 som standard ta antingen 853 passagerare i turistklass eller 525 passagerare fördelade på tre klasser.
 Vi hade givetvis turistklass, men av bilderna att döma så är business class och framförallt första klass extremt påkostade och lyxiga. Eller vad sägs om extremt breda och helt vågräta sängar i business class, alternativt en fullskalig dubbelsäng i en s.k svit i första klass. Denna dubbelsäng tar de konstigt nog väldigt bra betalt för… Som världens största civila persontransportplan är kabinvolymen 45 procent större och golvytan 30 procent större jämfört med sin närmaste konkurrent, Boeing 747-400 (JumboJet), vilket inte säger lite. De största skillnaderna tyckte vi nog var att planet var betydligt tystare än andra modeller, vilket är bra när man skall sova, och TV-skärmarna (s.k jumbotroner ; ) ) var också betydligt bättre vad gäller ljud och bild. Dock kan man konstatera att de inte bjudit en endast tum extra på benutrymmet, något vi faktiskt räknat med.



Singapore Airlines var först i världen med denna modell när den levererades 2007 för sträckan Singapore-Sydney. Sedan har man utökat med sträckor till London och Tokyo. Nu har också Emirates från Dubai fått sina första beställningar, och inom några år kommer många flygbolag att stoltsera med dessa förstklassiga vidunder. Vidundren kan ses som miljöbovar, och på sätt och vis är vi alla miljöbovar som utnyttjar flygtrafiken. Dock så drar detta plan (och nya plan i allmänhet) mindre bränsle per passagerare än de äldre och mindre planen, så detta är framtidens plan, och dessutom blir det ju mindre trångt i luften om fler flyger samtidigt. Resan gick bra, Leo skötte sig fläckfritt och klarade av både start och landning galant, och personalen på Singapore Airlines visade varför de år efter år blir valda till toppositioner över världens bästa flygbolag.



Kommentarer
Postat av: CHIRRE

jag flög med a380 i somras, det var helt underbart!:D

hur kommer det sig att ni bor i singapore?:)

2010-03-07 @ 21:04:13
URL: http://christinarisberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0