Från gyllene gris till "vanlig" råtta

Knappt har julen dansats ut här i Singapore förrän vaktmästarna i vår byggnad (och de flesta andra byggnader) slängt ut julgranen och börjat dekorera för det kinesiska nyåret (den viktigaste kinesiska högtiden) som stundar här med start på nyårsafton, vilket är kvällen den 6 februari. Snart skall alltså den gyllene grisen dansas ut, och råttan gör entré för att stanna i ett år.
image144

image143

Det kinesiska nyåret infaller alltid någon gång mellan 21:a januari och 19:e februari vilket närmare bestämt är på den första nymånen efter det att solen lämnat Stenbockens tecken och kommit in Vattumannens. Den kinesiska månkalendern baseras på en invecklad tideräkning som grundades för ca 4500 år sedan. Tolv olika slags djur är knutna till kalendern; råtta, oxe, tiger, hare, drake, orm, häst, bock, apa, tupp, hund och gris. Det finns också fem symboliska element som är relaterade till kalendern: trä, eld, jord, metall och vatten. Varje år är en kombination av ett av de tolv djuren och ett av de fem elementen. Därför har varje år namn efter ett av de tolv djuren.

Man förbereder sig inför festen genom att köpa nya kläder, och en vecka före nyåret påbörjar man en storstädning till köksgudinnans ära och hela huset dekoreras med blommor och alla skulder betalas av (nåja, det är väl tänkt så i alla fall). Högtiden börjar med privata firanden och slutar med stor fest. Efter nyårsmaten, som består av fisk, räkor, ris, grönsaker och nudlar, brukar man vänta under levande ljus med harmoni och tålamod tills klockan blir 24 och nyåret börjar. Detta kallas för "Shou-sui" som betyder att se nyåret stjälas bort. Noterbart är att de inte får använda kniv på nyårsafton då detta ger otur. Man stycker därför maten kvällen innan. Vi har erbjudit oss att komma och stycka maten, ungefär som man ställer upp på att vara tomte, men det mottogs utan entusiasm?

Festen börjar traditionellt med fyrverkerier och smällare, vilket anses kunna skrämma bort de onda andarna. Under de två veckorna som festen pågår, dekoreras städer och byar med färgglada lyktor och blommor, guldpengar och färggranna fanor pryds med nyårshälsningar. Något vi märker varje gång vi går till hissen i byggnaden. Första dagen på det nya året brukar barn få röda kuvert "Ya-sui ch'ien" som innehåller pengar, lyckoordspråk och en kvist av en vintergrön växt. Barnen tackar genom vackra ord skrivna på rött papper. Det är viktigt att de första tankarna på det nya året är goda tankar. Det skapar förutsättningar för att vara en god människa under resten av året. Än får vi dock ge oss till tåls en knapp månad till, men förberedandet har inletts.

/johan o anna (båda födda som "Fire Dragon" enligt kineserna)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0