Skrovmålning, dop och skrovmål - Norskt dop i Indonesien



För ett tag sedan var jag på en s.k Naming Ceremony (fartygsnamngivningsceremoni) i Indonesien, där två fartyg skulle bli döpta i Champagne och sedan segla iväg nydöpta till två kvinnonamn. Fartygs namngivning har en lång tradition som bygger på skrock för att inte ta några risker samt att göra allt för att skeppet skall få lycka med sig på de sju haven och rädda såväl sjömän som last, och själva båten inte minst. Det sistnämnda är ju vi på banken väldigt angelägna om då vi lånar ut pengar mot pant i fartyget.



Dessa namngivningsceremonier har det skrivits om ända sedan Babylonierna, 3000 år f.Kr., men även romarna, grekerna, vikingarna och egyptierna var ju duktiga sjöfarare och skeppsbyggare, och ingen har tagit lyckan för given. Man har aldrig kunnat veta om man haft Neptunus, Poseidon eller någon av asagudarna med sig i stormarna.



Att bli utvald till gudmor är en stor ära för den kvinna som blivit utvald att döpa båten, hålla ett hyllningstal, och sedan med skrock och välönskningar hålla tummarna för att båten skall ha framgång, vilket kan vara att skicka julhälsning eller dylikt. Denna gång var det frun till kontorschefen som fick äran, och det är lite exotiskt med ett fartyg döpt till norskt namn mitt i Sydostasien, men det tyder på att de uppskattat vad banken har gjort i form av service och risktagande i deras skepp.



Konfetti och blåsorkester var närvarande när talet var klart, och det var dags att slå sönder champagneflaskorna mot de båda skeppen – med namnen Hilde K och Ragnhild K målade på skroven.



Ceremonin följdes av lokal mat och dryck i alla dess former, följt av båtresa tillbaka till Singapore. Vi hoppas på välgång och minde sjögång.



/Johan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0